Sertleşmiş Beton

SERTLEŞMİŞ BETONDAN KAROT ALMA:

Alınan taze beton numuneleri standartlar gereği istenen karakteristik basınç dayanımının altında kaldığında veya yapıda yerine dökülmüş olan beton ile ilgili bir şüphe duyulduğunda karot alınarak sertleşmiş betonun yerindeki basınç dayanımının belirlenmesi söz konusudur.

T.C. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı yönetmeliklerine göre yapıların 450 m2’yi geçmeyen her katından 1 set (3 adet) karot numunesi alınmalıdır. 450 m2’yi geçen katlar için karot numune sayısı arttırılmalıdır.

Karot numunesi alınacak yerler demir donatıya zarar vermeyecek şekilde demir okuma cihazıyla işaretlenmekte ve uygun çaplı elmas uçlu karot makinesi kullanılarak sertleşmiş betondan karot numunesi alınmaktadır.

Karot numunesi alınan yerlerde oluşan delikler laborantlarımız tarafından büzülme yapmayan, lif takviyeli, mineral katkı içeren, yüksek dayanımlı tamir harcı ile sıkıştırılmış bir şekilde tamamen doldurulmaktadır.

Karot numuneleri laboratuarımızda çap=boy olacak şekilde tam gönyesinde kesildikten sonra, her iki tarafına çok hızlı priz alan ve dayanım kazanan Kalsiyum Alüminatlı Çimento ile başlıklama yapılmaktadır. Deney sırasında pres tablaları ile karot başlıkları arasında oluşacak sürtünme kuvvetlerini minimize etmek, dolayısıyla daha sağlıklı sonuç elde etmek amacıyla başlıklama işlemi yağlanmış cam zemin üzerinde yapılmaktadır.

Deney sonuçları istenen sayıda nüsha olarak raporlanmaktadır.

 

Okunma 7642 defa Son Düzenlenme Pazartesi, 20 Ocak 2014 11:19